szerda, május 16, 2007

relax ( take it easy)

1135

begyogyulva a gep ele, mar nem is tom miota. napok... bar tegnap vegre kimozditottak es hatramentunk a meleghazba gyomlalni meg paprikat plantalni. mar ramfert egy kis melo meg levegon leves. ez a rohadt net + szgep fugges kemeny tud lenni.
persze megint itt ulok. de ma reggel mar lenyomtam 1 orat a francia konyvemmel a kertben. folytatom is kesobb, csak megirom ezt a postot.

IAM - Dangereux

utanajartam a kommuna politikai beallitottsaganak. mivel ugye egyenekbol all, ezert nem teljesen egyforma visszajelzeseket kaptam.

eloszor egy dolgot tisztazzunk, nem kell aztan a rinyalas meg red alert meg minden ... forras wikipedia ...

A kommunista ideológia kulcsszavai ugyanúgy a szabadság, egyenlőség, testvériség, mint a liberalizmusnak, de szabadságeszménye nem individualista. Az elnyomástól, a nélkülözéstől, a kizsákmányolástól mentesítő, de az értelmes munkát lehetővé tevő szabadságot mindenki számára biztosítani kell. Az ehhez vezető út a fennálló burzsoá struktúrák, intézmények megszüntetése, lerombolása, melyek gátolják sokak szabadságát és védelmezik kevesek kiváltságait. A kommunizmusban az egyén szabadsága nem kerülhet szembe a közösség szabadságával, egyik sem előbbre való a másiknál, mert egybeesik mindkettő érdeke. A szabadság egyaránt a közösség és az egyes ember jellemzője. Ahogy Bakunyin fogalmazott: „az én szabadságomhoz nélkülözhetetlen mindenki szabadsága”.
A termelési eszközök, tehát az emberiség létfeltételeinek köztulajdonba vételével a kommunizmusban megszűnik a tőkének a munka feletti uralma, a kapitalista munkamegosztás, eltűnik a bérmunka, vagyis az emberi alkotó tevékenységre külső kényszerként ható minden tényező. A munka felszabadításával a kommunizmus hívei szerint nem csökken, sőt, minőségben és mennyiségben is olyan mértékben növekszik a társadalom gazdasági produktivitása, hogy lehetővé válik a szükségletek teljes kielégítése.


szoval a kommunan belul eleg sokan valoban kommunistanak valljak magukat. egy masik reszuk ugynevezett (liberational communism- ezt nem tudtam leforditani), egyreszt kommunista, masreszt anarchista elkepzeleseket dedelgetnek.
abban mind egyetertettek, hogy szabadsagukat semmiert sem adnak fel. igencsak huztak az szajukat arra az otletre, hogy vhol munkaidoben, penzert dolgozzanak. oke, a penzt nem lehet kizarni 100%osan itt sem, hiszen nem tudjuk eloallitani a letfentartashoz elengedhetetlen szuksegleteket teljes mertekben.
szamomra is atertekelodott nagyon sok minden. nincs semmien agymosas, v ideologizalas, nem ezert, egyszeruen csak az ittlet altal. a munka, mint olyan teljesen uj jelentest kapott. es uj erzest. kibaszottul elegem volt abbol h nem ertem miert dolgozom itt v ott. csak annyit tudok, h kapok erte X creditet. azon kevesek akik valoban azt csinaljak a munkahelyukon, amit igazan szeretnek, elvezik es minden nap boldogan mennek be dolgozni nyilvan nem is ertik mirol irok. de nekem nagyon keves mhelyem volt, ahova meg fel ev utan is ugy mentem be, h rokkenroll...
es rengeteg ahol azon filoztam h mi a ferde faszt keresek itt (penzen kivul) es eletem ertekes orat miert waste-elem el. es itt megint bejon a penz a kepbe. ugyhogy a penz mondjon le, es az h nem boldogit 100%ban igaz. most ugy erzem h eszembe sincs visszafordulni az uton es ujra beallni a 9-17 eletbe. inkabb szeretnem az eletem leelni hasonlo korulmenyek kozott mint amit mindig is kerestem es itt vegre megtalaltam. ez pedig siman koltoztetheto, hiszen csak egy idea...

tegnap gyomlalas kozben felvetettem h tartsunk nyulakat. gaz van rengeteg. az edes kis tapsifulesek meg finomak. sajnos mar probalkoztak a dologgal, de a nyulak lyukakat asnak a foldbe + eleg sokat fuveznek es ami a legrosszabb, h allandoan megbetegednek. a nyulporkolt ugrott.
ma rakerdezek a tehenekre.

itt meg egy kommuna slager :)

Nincsenek megjegyzések: